Lucía Martín i Eduard Sala debaten sobre l’habitatge i el bonus jove de lloguer

El projecte Horitzó Ecosocial de Joves Ecosocialistes impulsa el debat sobre les polítiques d’habitatge a Barcelona.

El passat 18 de març, l’Ateneu Àgora de Barcelona va acollir el primer acte emmarcat en el projecte Horitzó Ecosocial, organitzat per Joves Ecosocialistes. En aquesta ocasió, l’acte va girar entorn de l’habitatge i el bonus jove de lloguer, una mesura que busca afavorir l’accés dels joves al mercat immobiliari.

Els ponents van ser Lucía Martín, Regidora d’Habitatge i Rehabilitació de l’Ajuntament de Barcelona, i Eduard Sala, activista de la Plataforma d’Afectats per l’Hipoteca (PAH) de Barcelona. Martín va exposar la gestió de l’Ajuntament de Barcelona en matèria de vivenda per fer front a l’emergència habitacional que està vivint la ciutat, destacant la Unitat Antidesnonaments, la Unitat Antiassetjament, l’aplicació de la Llei del Dret a l’Habitatge i altres iniciatives per garantir el dret a l’habitatge.

“La política d’habitatge és molt feble en aquest país: a Europa la mitjana d’inversió en habitatge públic és de l’1% del PIB, mentre que a Espanya és el 0,04% del PIB” Lucía Martin sobre la manca d’inversió en matèria d’habitatge per part tant de l’Estat com de la Generalitat.

D’altra banda, Sala va explicar el paper de la PAH com a moviment social, destacant la seva tasca reactiva i proactiva per defensar els drets dels afectats per l’hipoteca i la pèrdua de l’habitatge.

“1 de cada 4 persones afectades per un desnonament que ve a la PAH és monomarental”. Eduard Sala sobre les persones que participen a la PAH.

Durant la xerrada, la Regidora Martín va exposar les diferents mesures que l’Ajuntament de Barcelona ha dut a terme per fer front a l’emergència habitacional que pateix la ciutat. Va destacar la Unitat Antidesnonaments, que ha atès més de 14.000 casos i que augmentarà el seu personal a 43 persones l’any vinent, així com la Unitat Antiassetjament i la recaptació de més de 2 milions d’euros en sancions. També va parlar de la construcció de 2.200 pisos públics només aquest any i de la mesura del 30% de pisos de nova construcció destinats a preu social. D’altra banda, l’activista de la PAH, Eduard Sala, va explicar el paper que té aquesta organització com a moviment social per aturar desnonaments i impulsar iniciatives legislatives populars.

Malgrat la bona sintonia entre l’Ajuntament i la PAH, tots dos van coincidir a l’hora de criticar el Bonus Jove de Lloguer. Segons la Regidora Martín, aquesta mesura penalitza a les persones que viuen en ciutats amb lloguers més cars que altres. D’altra banda, l’activista Sala va afirmar que molts joves es veuran obligats a compartir pis per tal d’accedir al bonus.

La trobada va ser una oportunitat per reflexionar sobre la situació actual de l’habitatge a la ciutat de Barcelona i per debatre sobre la mesura del Bonus Jove de Lloguer. En un moment en què la precarietat habitacional és una realitat per a moltes persones, és important continuar buscant solucions efectives per garantir el dret a una vivenda digna per a tothom.