Els i les joves repensem Europa!

Joves d’Esquerra Verda va acollir les jornades “Repensem Europa”, amb la participació de diversos representants del moviment ecosocialista català i entitats de la societat civil.

Els passats 27 i 28 d’octubre, JEV va acollir les jornades “Repensem Europa” a la seva seu nacional de Barcelona. Co-organitzades entre les joventuts ecosocialistes, la Fundació Verda Europea (GEF) i la Fundació Nous Horitzons, els dos dies van acollir una trentena de joves per parlar sobre l’estat actual de la Unió Europea i com canviar-la.

Organitzades com a part de les formacions de la GEF European Green Activist Training, aquestes jornades van comptar amb la participació de destacats membres del moviment ecosocialista català, com l’Ernest Urtasun, eurodiputat d’ICV, o la Mar Garcia, Secretària General del Partit Verd Europeu. A més, però, JEV també va obrir la formació a la resta de gent jove interessada en discutir Europa des d’una perspectiva d’esquerres i progressista, i per això va convidar a representants de l’agrupació local de Barcelona de DiEM25. La jornada de dijous 27, però, va començar amb en Mark Jeffery, Cap de Comunicació de la Comissió Europea a Barcelona, que va parlar sobre la història de la Unió Europea i les seves institucions.

«Creiem que és especialment important que els i les joves coneguem la Unió Europea en profunditat, així com la feina que hi fan els nostres representants a les institucions europees», va expressar la coordinació de JEV. «Si volem canviar Europa per fer-la més justa i sostenible, cal que fem les nostres propostes a partir del coneixement d’allò que no funciona. Només així podrem combatre imposicions per part de les oligarquies europees com el TTIP, el CETA o l’austeritat.»

A la formació hi van destacar diversos missatges, el primer dels quals va ser per part de la Mar Garcia: els i les ecosocialistes som europeistes per tradició, des del PSUC, però també perquè Europa és l’únic marc des d’on és possible construir una millor justícia ambiental i social.

D’una manera similar s’expressava l’Ernest Urtasun, qui va destacar que Europa és la nostra finestra a la globalització, des d’on podem combatre allò que no és just i guanyar aquelles sobiranies que necessitem per portar el canvi que reivindiquem. I, malgrat tot, no podem conformar-nos amb l’actual estat de la Unió Europea, que prima els interessos de les oligarquies i el neoliberalisme arreu, sinó que hem de reivindicar un nou contracte social per a Europa que redefineixi les relacions socials, ambientals i entre els homes i les dones.

Finalment, cal destacar també l’acord que va sorgir en el debat entre la representació de DiEM25 i els i les participants. Vam coincidir en indicar les diverses crisis del projecte europeu, en el moment actual destacant-ne la crisi migratòria, i reivindicant la unió dels i les progressistes arreu d’Europa, siguin del color que siguin, per poder canviar-la en comú.

Per tot això, donat que el passat 30 d’octubre es va firmar el tractat de lliure comerç entre la Unió Europea i Canadà (CETA), Joves d’Esquerra verda va emetre un comunicat rebutjant la signatura d’aquest tractat que podeu consultar aquí.