Cinefòrum: el cost real de la indústria de la moda

JEV del Prat organitzà el passat dimecres un cinefòrum per debatre sobre els costos laboral i mediambientals de la fast fashion.

El passat dimecres 18. Joves d’Esquerra Verda va organitzae un cinefòrum per debatre sobre les implicacions de la producció de roba en massa. La fast fashion, o moda ràpida, consisteix en la producció de roba a preus molt baixos, i en una producció de roba a preus molt baixos, i en una producció massiva i constant que genera nous productes de consum a les botigues de les principals marques de roba. Es va fer un passi del documental “The True Cost”, que fa un repàs a tota la cadena de producció de la roba actual.

Aquest tipus de model econòmic en que es basa la fast fashion, per abaratir els costos, minva els sous i la protecció laboral de les persones treballadores, en la seva majoria dones, precaritzant el seu mode de vida i posant en perill la seva seguretat; sobretot en els països del sud-est asiàtic. Casos com aquest van ocórrer al 2013 amb l’enfonsament de l’edifici Rana Plaza a Daca, capital de Bangladesh. Aquest era un edifici que albergava fàbriques de costura on el dia abans d’enfonsar-se, les persones treballadores van alertar de les greus esquerdes que van aparèixer, però van ser obligades a anar a treballar al dia següent sota l’amenaça de perdre el lloc de feina. És així com les persones treballadores del sector tèxtil es manifesten per unes condicions de treball dignes, durament represaliades per la policia i les limitacions a la llibertat sindical i la manca de convenis col·lectius.

Alhora, aquesta explotació també es fa a nivell ambiental: la sobreexplotació del sòl per conrear matèries primeres, juntament amb la contaminació de la terra, de l’aigua i del mateix producte tèxtil, suposen un greu perill mediambiental i de salut pública. Tot això ocorre en el mateix moment en que els països occidentals es consumeix roba de manera desmesurada, fruit del materialisme i consumisme que ens empeny a comprar sense ser conscients del perquè podem comprar roba a tan baix preu, perquè necessitem tota aquesta roba i quin paper juguem en la cadena de producció d’aquesta indústria.

Així, el debat es va centar en quines eren les implicacions de la compra d’aquest tipus de roba, i quines alternatives podríem portar a terme en el nostre dia a dia per revertir aquesta situació: la compra en comerç just, la reducció del volum i freqüència de la compra de roba, o seguir els reptes que ens proposen des de col·lectius i ONGs vinculats a la roba neta per tenir un ús més conscient de la roba que portem.