Honor i memòria pels afusellats del PSUC a mans del franquisme

Un any més JEV participa com organització ecosocialista hereva de la JSU en l’homenatge a les persones del PSUC afusellades pel franquisme

Un any més les joventuts ecosocialistes van ser presents a una cita que any rere any recorda al Fossar de la Pedrera del Cementiri de Montjuïc, entre d’altres, els joves Francesc Serrat Cisquet, de 22 anys, afusellat el 28 de febrer del 1946 i el Numen Mestre, de 25 anys, afusellat el 17 de febrer del 1949, ambdós per la seva lluita compromesa contra el franquisme i per la llibertat.

L’acte, el primer des de la mort l’any passat de l’Enric Pubill, el va obrir Carles Vallejo, actual president de l’Associació Catalana d’Expresos Polítics. L’acte també va comptar amb les intervencions de Montserrat Mompió, Coordinadora Nacional de JEV que va prendre la paraula en representació de l’espai ecosocialista, així com de Xavier Domènech, coordinador de Catalunya en Comú. L’organització de l’acte va voler mostrar així el compromís de les noves generacions amb la memòria històrica així com del nou espai transformador d’esquerres que s’està articulant amb al confluència.

Així, Montserrat Mompió va recordar la figura d’Enric Pubill, militant d’honor de Joves d’Esquerra Verda “ell però va deixar-nos amb una idea molt clara, ara hem de tornar a ser una joventut capdavantera que lluita per allò que creu, una joventut valenta i decidida”. A més, va assegurar que cal “fer memòria per no oblidar la nostra història, que alguns voldrien apartar o reescriure. Memòria per afrontar els complexos moments actual” i, per tant, la necessitat de continuar amb la tasca que tantes persones han fet abans.

L’acte va concloure amb l’himne de la Internacional i els Segadors així com diverses ofrenes florals als monòlits que recorden les víctimes dels camps de concentració nazis, del PSUC o del president Lluís Companys. A més, també hi va haver la presència d’històrics lluitadors contra el franquisme com Lluís Martí Bielsa.