Debat feminista amb el documental “A golpe de tacón”

Joves d’Esquerra Verda debat sobre el feminisme a Sabadell després de l’èxit de la vaga del 8 de març

El passat dissabte 17 de març una trentena de persones joves es van trobar al centre cívic de Can Balsach a Sabadell, on Joves d’Esquerra Verda va organitzar un cinefòrum al voltant del curtmetratge “A golpe de Tacón” d’Amanda Castro amb la intenció de debatre sobre la lluita feminista després de l’èxit històric de la vaga i les mobilitzacions del passat 8 de març.

El curtmetratge reivindica el paper de les dones en un fet històric tan important com el que va ser la vaga minera d’abril i juny de l’any 1962 en plena dictadura franquista. Aquesta vaga es va originar perquè set treballadors del pou de Nicolasa d’Astúries van ser acomiadats després d’haver reclamat una millora de les seves condicions salarials. Les dones van tenir un paper fonamental en l’èxit d’aquesta vaga participant en les protestes, repartint propaganda, organitzant piquets… I malauradament també van ser víctimes de la repressió franquista.

Després del visionat va portar-se a terme un debat en el qual l’organització ecosocialista va aprofundir aprofundir sobre qüestions com el paper de les dones dins del món sindical i polític, i com han passat de tenir un paper secundari i assumir totes les tasques de cura, a tenir un paper propi i les seves pròpies reivindicacions. Tot i així dins el món del treball es va posar de manifest com hi ha tasques feminitzades que ho segueixen sent, al marge que es busqui integrar a les dones en els treballs més masculins. També es va posar de manifest el paper de grans figures històriques femenines com Josefina Camacho, Tomasa Cuevas o Teresa Pàmies, dones d’importants militants del PSUC i CCOO que van donar suport als seus marits, assumint un segon pla i facilitant tota la seva lluita.

Per últim, també va plantejar-se el significat de feminisme i es va comentar com s’ha fet extensiva i s’està guanyant a poc a poc una lluita ideològica a favor del feminisme, tot i que el mercantilisme i el patriarcat segueix intentant modificar els significats i usos d’aquesta lluita. Altres intervencions van posar de manifest com a vegades espais que haurien de ser pròpiament feministes segueixen reproduint actituds masclistes i sobre com la joventut està patint un augment de la violència masclista tot i haver-hi més consciència que mai sobre la necessitat de tenir una societat igualitària. En definitiva, va ser una tertúlia enriquidora on l’organització juvenil va poder exposar preocupacions i reflexions sobre la situació actual de la lluita feminista i els reptes que té per endavant.