Joves d’Esquerra Verda reitera la seva solidaritat amb el poble palestí

El conflicte entre Israel i Palestina ha escalat durant les darreres jornades assolint nivells de violència que no es registraven des de 2014. A causa de les enèsimes expulsions i desnonaments de famílies palestines de les seves llars a Jerusalem Est, la violència de les forces i cossos de seguretat israelianes i la invasió de l’Esplanada de les Mesquites durant el Ramadà -la festivitat més important pels musulmans-, la comunitat palestina s’ha alçat en protesta i manifestacions. La resposta repressiva de les forces de l’ordre israelianes, que han protagonitzat un cop més constants abusos a tots els drets de la població palestina, ha conduit a una situació d’enorme tensió amb l’intercanvi de míssils entre Hamàs -organització governant a la Franja de Gaza- i l’Exèrcit d’Israel. El resultat ha estat la mort de més d’un centenar de persones, entre elles infants, principalment a Gaza, i importants danys materials, com la destrucció d’infraestructures i blocs de pisos. L’escalada del conflicte, amb la intervenció armada i terrestre per part de les forces israelianes, ens ha de preocupar i generar repulsa cap a un Estat que encoratja l’assetjament, la discriminació i l’assassinat d’una part de la població local.

Ara fa 73 anys que es fundà l’Estat d’Israel arran de la resolució 181 de l’Assemblea General de Nacions Unides que dividia palestina en dos Estats, un jueu i un altre palestí. La guerra iniciada pels països àrabs que seguí la creació de l’Estat d’Israel es saldà amb una victòria israeliana i amb la reducció del territori dels palestins respecte l’establert a la resolució 181. El mateix succeí amb la resta de guerres i ofensives que es produïren durant les dècades següents. Així doncs, Israel ha anat augmentant el seu territori a costa no només de Palestina, també de Síria i del Líban. A més amés, els governs israelians han implementat una constant política de discriminació vers la població àrab, al mateix temps que construïen murs per part d’aïllar i controlar al poble palestí i el sotmetien a tractes degradants i inhumans fins al punt de crear un veritable règim d’apartheid i colonització.

Una de les manifestacions més clares de l’apartheid palestí i la colonització a què estan sotmesos palestins i palestines és la política d’assentaments. Israel expulsa a les famílies palestines de les seves llars per tal de reubicar-hi colons israelians -vinculats a organitzacions d’extrema dreta, racistes i feixistes- amb l’objectiu de reclamar un territori que no els pertany, controlar punts estratègics com rius i aqüífers i/o fer seus llocs considerats sagrats per les religions abrahàmiques (judaisme, cristianisme i islam). Aquesta política contraria als Drets Humans i a la legalitat internacional és practicada en zones rurals i urbanes, especialment a Jerusalem, ciutat que Israel reclama com la seva capital. La situació actual del conflicte no es pot comprendre sense recordar que l’expresident dels Estats Units Donald Trump va reconèixer de manera unilateral la Ciutat Santa com la capital d’Israel, tot vulnerant la legalitat internacional. 

De fet, les resolucions 242, 446, 478 i 2334 del Consell de Seguretat de Nacions Unides declaren la il·legalitat de l’ocupació israelita dels Territoris Palestins, dels assentaments, així com de la reclamació de Jerusalem com a capital d’Israel. Aquestes resolucions, tal i com disposa l’article 25 de la Carta de Nacions Unides, son d’obligat compliment per part de tots els Estats. En la mateixa sentit s’ha pronunciat reiteradament l’Assemblea General de Nacions Unides, essent la seva ultima resolució al respecte la 10/L22, del 2017, sobre les mesures il·legals israelianes a Jerusalem Est Ocupada i a la resta del Territori Palestí Ocupat.

Davant d’aquest incompliment reiterat de la legalitat internacional, de les constants violacions dels Drets Humans dels palestins i palestines, del règim d’apartheid al que estan sotmesos, així com davant de les darreres agressions, atacs i assassinats realitzats per l’Estat d’Israel, Joves d’Esquerra Verda manifesta:

Primer, la condemna i denúncia d’Israel com a Estat criminal i contrari als Drets Humans i al Dret internacional. Així doncs, exigim a Israel la aturada dels seus atacs contra la població palestina. 

Segon, la repulsa vers la complicitat de la comunitat internacional, en general, i especialment del govern d’Espanya amb els crims i atacs d’Israel. 

Tercer, la solidaritat i suport amb el poble palestí en la seva lluita per la llibertat i l’autodeterminació.

14 de maig de 2021