Joves Ecosocialistes organitza dues formacions al voltant del feminisme a la UPF

Aquest mes de novembre, Joves ha organitzat dos actes a la Universitat Pompeu Fabra per visibilitzar dues grans lluites d’actualitat dintre del moviment feminista: l’ecologisme i la lluita pels drets trans.


El primer va ser el dilluns 29 de novembre que es va celebrar l’acte “Transfeminisme o barbàrie”, on es va parlar de la importància d’incloure la lluita trans dintre la lluita feminista. El fet que aquests debats sorgeixin ara, no és cap novetat, com comentava Miriam Solá, la novetat radica en la violència amb la qual es donen.


La nostra companya, Nessa Molina parlava de les diferents barreres que es troben les persones trans a l’hora de fer la transició “En el moment en què vaig ser conscient que no hi ha actituds d’homes ni de dones, va ser quan vaig poder sortir de l’ou”.


Amb l’emergència del transfeminisme i, per tant, també, amb la intenció d’aquest acte, el que es pretén és incorporar el fet trans dins una lògica estructural i transformar-la en una lluita col·lectiva, no individual. “És necessari recuperar el feminisme dintre de les lluites trans”, esmenta Miquel Missé.


El segon acte, anomenat “Ecofeminisme o barbàrie” es va celebrar el dimecres 1 de desembre, on les ponents van fer reivindicacions sobre aquesta temàtica. Berta Gómez, periodista especialitzada en feminisme i ecofeminisme, explicava: “Som ecodependents i limitem les nostres vides als límits del planeta. Únicament acabant amb totes les estructures de dominació podrem imaginar altres mons possibles”.


La Janet Sanz, politòloga i jurista, parlava de la importància d’incloure la lluita ecologista dintre la feminista, perquè sense l’ecologisme les altres lluites no seran possibles “Posar les persones al centre implica incorporar a totes aquelles que han estat perjudicades pels discursos generalistes i masculinitzats”.