JEV celebra l’aprovació del Tractat de Comerç d’Armes

Aquest dimarts 2 d’abril, l’Assemblea General de les Nacions Unides ha aprovat el Tractat de Comerç d’Armes (TCA). 154 països han votat a favor mentre que tres ho han fet en contra (Iran, Corea del Nord i Síria), i 23 s’han abstingut. Aquesta aprovació té lloc després de sis anys de negociacions diplomàtiques i més de deu anys de campanya per part d’organitzacions i societat civil. El tractat serà jurídicament vinculant i entrarà en vigor 90 dies després d’assolir la 50a firma de ratificació i suposa la incorporació d’un conjunt de normes per a totes les transferències mundials d’armes i municions en el dret internacional. Cal destacar que les decisions en el procés de negociació d’un Tractat s’han de prendre per consens, fet que comporta que totes les parts cedeixin en les seves posicions pel que fa al tractat ideal. Per això cal dir que tot i l’avenç històric que suposa, és un Tractat limitat. No interfereix en el comerç d’armes dins dels estats ni tampoc en el dret de portar armes; no suposa la prohibició de cap tipus d’arma en concret ni suposa un conflicte amb el “legítim’ dret d’autodefensa dels estats tal i com explica Xavi Alcalde, present a totes les negociacions en nom de l’Institut Català Internacional per la Pau. En definitiva, Joves d’Esquerra Verda considera que l’aprovació del TCA és un avenç històric per a continuar en la construcció d’un món més just on la pau s’imposi als conflictes i a la violència i per això demanem, tal i com fa la coalició Armes sota Control (que representa més de 100 organitzacions de la societat civil que treballen en 120 països), que els governs que han votat a favor del Tractat demostrin el seu compromís d’establir els estàndards internacionals més alts possibles en la seva aplicació i que es comprometin a aprovar la legislació nacional necessària per al compliment del TCA. La Comunitat Internacional en el seu conjunt ha de vetllar per el respecte d’aquest nou Tractat, eina a través de la qual es podran evitar massacres de població civil allà on hi ha conflictes armats, sempre i quan la comunitat internacional així ho faci i ho exigeixi.

Feu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.